Memperingati Peristiwa Isra Mi’raj Nabi Muhammad SAW

Peristiwa isra miraj – 27 rajab

Rasulullah SAW mengalami pembedahan dada/perut, dilakukan oleh malaikat jibril dan mikail. hati baginda SAW dicuci dengan air zamzam dibuang ketul hitam(‘alaqah) yaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman kedalam dada Rasulullah SAW. setelah itu dadanya dijahit dan dimeterikan dangan khatimin nubuwah. selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama buraq untuk ditunggangi rasulullah dalam perjalan yang dinamakan “ISRA”.

sepanjang perjalanan (ISRA) itu rasulullah SAW ditemani oleh malaikat jibril dan israfil. tiba ditempat-tempat tertentu(yang dianggap mulia dan bersejarah). rasulullah diarah oleh jibril supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak 2 rakaat. antara tempat2 berkenan yaitu :

1). Negeri thaibah(Madinah). tempat dimana rasulullah akan melakukan hijrah. 2). bukit tursina, yaitu tempat nabi musa menerima wahyu dari allah. 3). baitul-laham(tempat nabi isa dilahirkan). dalam perjalanan itu juga baginda nabi menghadapi gangguan dari jin ifrit dengan api jamung dan dapat menyaksikan peristiwa simbolik yang amat ajaib diantaranya :

– kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai, hasil(buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. hal ini berlaku berulang2. rosulullah diberitahu oleh jibril : itulah kaum yang berjihad “Fisabilillah” yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.

– Tempat yang berbau harum. Rasululloh diberitahu oleh jibril : itulah bau kubur mayitah(tukang sisir rambut anak fir’aun) bersama suaminya dan anak-anaknya(termasuk bayi yang dapat berbicara untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh fir’aun karena tetap teguh beriman kepada Allah(tidak mau mengakui fir’aun sebagai tuhan)

– Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali. lalu dipecahkan secara terus menerus berulang kali. jibril memberitahukan kepada rasulullah : itulah orang2 yang berat kepala mereka untuk sujud kepada Allah(sembahyang).

– Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka(qubul dan dubur) dg secabik kain. mereka seperti binatang ternak, mereka memakan bara api dan batu dari neraka jahannam. Jibril berkata : itulah orang-orang yang tidak mau mengeluarkan zakat atas harta mereka

– Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di dekat mereka. Jibril berkata : itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu mempunyai suami/istri.

– Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata jibril : itulah orang yang memakan harta riba’.

– Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tidak berdaya memikulnya. tapi ditambah lagi kayu yang lain. kata jibril : itulah orang tak dapat menunaikan amanah, tetapi masih menerima amanah yang lain.

– Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan gunting besi berkali-kali. setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. kata jibril : itulah orang-orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dirinya sendiri tidak melakukannya.

– kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. kata jibril : itulah orang2 yang memakan daging manusia(mengumpat) dan menjatuhkan, mencela, menghinakan orang.

– Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. tak dapat memasukinya semula lubang itu. kata jibril : itulah orang yang bercakap besar(takabur), kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.

– seorang perempuan dengan dulang yang dihiasi dengan penuh perhiasan. tetapi rasulullah tidak menghiraukannya. jibril berkata : itulah dunia. jika rosulullah memberi perhatian padanya, niscaya umat islam akan mengutamakan dunia daripada akhiratnya.

– seorang perempuan tua duduk ditengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. akan tetapi rasulullah tidak menghiraukannya. kata jibril : itulah orang yang menyia-nyiakan umurnya sampai tua tanpa beribadah kepada Allah.

– seorang perempuan bongkok yang menahan rosulullah untuk bertanya sesuatu. kata jibril : itulah gambaran umur dunia yang sudah sangat tua dan menanti saat hari kiamat.

setibanya di mesjid aqsa, rasulullah turun dari buraq. kemudian masuk ke dalam mesjid dan mengimamkan sembahyang 2 rokaat dengan segala anbiya dan mursalin menjadi makmum.

Rasulullah SAW terasa dahaga, lalu malaikat jibril memberikan 2 bejana yang berisi arak dan susu. rasulullah memilih susu lalu diminumnya. kata jibril : baginda membuat pilihan yang betul. jika arak itu dipilih, niscaya ramai umat baginda menjadi sesat.

semasa mi’raj(naik ke shidratul qudus menemui Allah) : didatangkan mi’raj(tangga) yang indah dari syurga. rasulullah SAW dan malaikat jibril naik ke tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia(pintu hafzhah).

langit pertama : rasulullah SAW dan malaikat jibril masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan nabi Adam. kemudian dapat melihat orang-orang pemakan riba’ dan harta anak yatimdan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat buruk. pezina lelaki bergantung pada susu pezina perempuan.

langit kedua : nabi SAW dan jibril naik tangga langit kedua, lalu masuk dan bertemu dg nabi Isa dan nabi yahya.

langit ketiga : baginda bertemu dg nabi Yusuf.

langit keempat : baginda bertemu dg nabi Idris.

langit kelima : baginda bertemu dg nabi harun yang dikelilingi oleh kaumnya bani israil.

langit keenam : baginda bertemu dg nabi-nabi. seterusnya dg nabi Musa. nabi SAW disuruh mengangkat kepala(atas perintah malaikat jibril) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai. termasuk 70.000 orang yang masuk syurga tanpa dihisab.

langit ketujuh : baginda bertemu dg nabi Ibrohim khalilullah yang sedang bersandar di baitul ma’mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. nabi ibrahim bersabda kepada rasululloh : “engkau akan berjumpa dengan Allah malam ini. umatmu adalah umat akhir zaman dan terlalu dhaif. maka berdoalah untuk umatmu. suruhlah umatmu menanamkan tanaman syurga yaitu : LAA HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAH ”

menurut riwayat lain mengatakan, nabi ibrahim bersabda :”sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya, dan tanamannya ialah lima kalimah yaitu : SUBHANALLAH, WALHAMDULILLAH, WALA ILAHA ILLAALLAH ALLAH HUAKBAR dan WALA HAULA WALAA QUWWATA ILLA BILLAHIL ‘ALIYYIL ‘AZHIM” bagi orang yang membaca kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga” setelah melihat beberapa peristiwa lain yang ajaib, nabi SAW dan malaikat jibril masuk kedalam baitul makmur dan bersembahyang(Baitul Makmur ini benar-benar diatas baitullah di Mekah).

tangga kedelapan : disinilah disebut “al-kursi” yang berbetulan dg dahan pokok shidrotul muntaha. rasulullah SAW menyaksikan berbagai keajaiban pada pokok itu: sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. buah, daun2, batang dan dahannya berubah2 warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. unggas2 emas beterbangan. semua keindahan itu tidak terperi oleh manusia.

baginda Rasululloh SAW dapat menyaksikan pula sungai al-kautsar yang terus masuk ke syurga. seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka beserta dengan malik penunggunya.

Tangga kesembilan : disini berbetulan dg pucuk pokok shidrotul muntaha. rasululloh SAW masuk didalam nur dan naik ke mustawa dan sharirul aqlam. lalu dapat melihat seorang lelaki yang gaib dalam nur ‘arasy. yaitu lelaki yang selama didunia, lidahnya sering basah untuk dilakukan berzikir hatinya tertumpu penuh kepada mesjid dan tidak memaki ibu bapaknya.

Rabul arbab lalu dapat menyaksikan Allah SWT dengan mata kepalanya, lantas sujud. kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad, rasulnya :
Allah SWT: ya muhammad, rasululloh: labbaika Allah SWT : angkatlah kepalamu dan bermohonlah, kami perkenankan. Rasululloh : ya Rabb, engkau telah ambil ibrahim sebagai khalil dan engkau berikan kerajaan yang besar. engkau berkata2 dg musa. engkau berikan daud kerajaan yang besar dan dapat melembutkan besi. engkau kurniakan kerajaan kepada sulaiman yang tidak engkau kurniakan kepada siapapun. dan memudahkan sulaiman menguasai jin, manusia, syaitan, dan angin.
engkau ajarkan isa taurat dan injil. dengan izinMu dia dapat menyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati. engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan. Allah SWT : aku ambilmu sebagai kekasih. aku perkenankanmu sebagai penyampai berita gembira dan amanah kepada umatmu. aku buka dadamu dan buangkan dosamu. aku jadikan umatmu sebaik-baik umat. aku beri keutamaan dan keistimewaan kepada pada hari kiamat. aku kurniakan tujuh ayat(surat alfatihah) yang tidak aku kurniakan kepada siapapun sebelum kamu.

aku berikanmu ayat2 diakhir surat albaqarah sebagai suatu pembendaharaan dibawah ‘arasy. aku berikan kelebihan islam, hijrah, sedekah dan amar makruf nahi mungkar. aku kurniakanmu panji-panji liwa-ul-hamd maka adam dan semua yang lainnya dibawah panji-panjimu. dan aku fardhukan atasmu umatmu lima(puluh) waktu sembahyang.

selesai munajat, rasulullah SAW dibawa menemui nabi Ibrahim kemudian nabi Musa yang kemudian meminta rasululloh merayu Allah SWT agar diberikan keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. selepas 9 kali merayu(setiap kali dikurangkan lima waktu) akhirnya Allah perkenankan memfardhukan sembahyang 5 waktu dalam sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.

peristiwa isra mi’raj ini merupakan ujian dan mukjijat yang membuktikan qadrat atau kekuasaan Allah SWT. Allah SWT telah menunjukkan bukti2 kekuasaan dan kebesaranNya kepada baginda SAW.

Referensi : berbagai sumber

——-

Allahumma sholli ‘ala Muhammad, ya Rosulullah solallohu ‘alaihi wasallam. Semoga kita semakin mencintai Muhammad SAW dan termasuk kedalam umat yang diberikan syafaatnya di akhir zaman.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s